Kasvuhakkerin muistikirja

Luovuus on elämän ominaisuus

by | Oct 29, 2018 | Kasvuhakkerin muistikirja | 0 comments

 

Olen aina ollut hyvin kiinnostunut innovaatioista – suurista ja pienistä. Sain varmasti lapsena ja nuorena vahvoja vaikutteita, koska isäni oli keksijä. Vaikka monet näkivät hänessä yrittäjän ja bisnesihmisen niin tiesin, että isä oli aina sydämeltään keksijä eikä niinkään kiinnostunut bisnesmaailmasta vaan häntä ajoi suuri tarve luoda jotain uutta maailmaan omalla ajattelullaan ja erilaisia patentteja kertyi pitkälti toistakymmentä. Sain siis seurata aitiopaikalta koko lapsuuteni ja nuoruuteni, että miten luovuus toimii ja miten se ei toimi.

Tunnistan selvästi, että sama palo on siirtynyt myös minulle ja varsinkin viime vuosina tarve kehittää ja luoda jotain omaa on ollut erittäin vahva. Olen myös tutustunut meditaation avulla omaan mieleeni ja päässyt kohtuullisen hyvin perille siitä, että miten luovuus virtaa mahdollisimman esteettömästi osaksi elämää ja rikastaa sitä. Tämä kirjoitus pyrkii avaamaan niitä asioita mitä olen oppinut ja miten suhtaudun innovaatioihin ja luovuuteen.

Monenlaista luovuutta

Luovuus muuntuu mielessäni ainakin seuraavanlaisiin kategorioihin:

  1. Sisäiset innovaatiot. Oivallat jotain itsestäsi, suhteestasi läheisiin tai suhteestasi maailmankaikkeuteen ja saat roolipeleistä tutun “level-upin”. Mielestäni nämä ovat tärkeimpiä innovaatioita ja myös saatavilla meille kaikille. Myös äärimmäisen palkitsevaa.
  2. Ulkoiset innovaatiot. Toimit eräänlaisena johteena ja lävitsesi syntyy jotain uutta ymmärrystä, taidetta, tiedettä tai vaikka uusi bisnesmalli.
  3. Arkiset innovaatiot. Kohtaat arjen haasteet luovuuden ja innostuneisuuden avulla ja huomaat, että negatiiviset asiat eivät itse asiassa olekaan negatiivisia vaan opettavaisia. Kykenet ratkaisemaan nopeasti ja tehokkaasti ongelmia puuttumalla olennaiseen.

Mikä on mieli?

Lähde näille kaikille on sama: ihmisen mieli. Tähän kohtaan on varmaan syytä mainita, että tiedemaailmassa ei ole hyväksyttyä määritelmää sille, että mikä on ihmisen mieli, koska se ei ole ollut kenestäkään tiedemiehestä kauhean kiva tehtävä. Daniel Siegel on varmaan ensimmäisiä tutkijoita, joka rohkenee lähestyä aihetta loistavassa kirjassaan: Mind: A journey to the heart of being human. Aiheesta kiinnostuneille annan kirjalle erittäin ison ja mehevän suosituksen.

Kirjoituksen kannalta tämä on oleellista, koska ensinnäkin luovuus on selkeästi yksi ihmisyyden fundamentteja ja se kuuluu kaikille – ei pelkästään niille, ketkä luovat uusia asioita maailmaan. Toiseksi, koska olen havainnut että luovuus on jotain mikä virtaa, kun mielessä on tilaa ja rauhaa. Olen aika varma, että nekin ketkä ovat oivaltaneet jotain keskellä suurta kärsimystä, niin ennen oivallusta mieleen on syntynyt tilaa, johon on sitten pudonnut jotain mahtavaa.

Luovuus on siis jotain mikä virtaa ihmisen läpi tähän maailmaan, tuntuu sikahyvältä ja potentiaalisesti auttaa saamaan maksamakkaraa leivän päälle.

Mitä luovuus tarvitsee?

    1. Minä(ego) en ole luova vaan olen luovuuden tiellä. Mielestäni ehkä tärkein asia ymmärtää on, että “minä ja minun ajatukseni todellisuudesta” eivät ole luovuutta vaan ne ovat sen este. Voi olla, että ajatukset ovat alunperin syntyneet luovasta tilasta, mutta heti kun ne ovat jämähtäneet totuudeksi mieleen niin ne alkavat viedä sitä tilaa mitä luovuus tarvitsee. Voisi siis sanoa, että luovuuden tärkein elementti on, että pysyy sen tieltä poissa.
    2. Negatiivisuus on luovuuden kryptoniitti. Mieli joka kokee negatiivisuutta syystä tai toisesta kiistelee todellisuuden kanssa aiheesta “tyytymättömyyteni asioiden tilaan” ja ei siksi jouda esimerkiksi tekemään asioille mitään tai tässä kontekstissa luomaan jotain ratkaisua. Kiire on myös yksi tällainen negatiivisuuden ilmentymä, mutta ihminen joka tekee paljon voi siis todellakin olla luova jos ei käytä aikaa negatiivisuuteen ja osaa myös ottaa tilaa ja aikaa itselleen
    3. Rohkeutta ja huumoria. Tämä on tärkeää, koska ajatuksemme todellisuudesta ovat aina keskeneräisiä ja vajavaisia. Jotta voi luoda uusia asioita maailmaan pitää ymmärtää, että universumi toimii niin, että se muovaa meidän mielen piirroksesta usein jotain aika paljon parempaa kuin mitä ensin pystyimme kuvittelemaan. Tähän erehtyväisyyteen kannattaa suhtautua huumorilla ja ottaa todellisuuden tarjoamat opetukset kiitollisena vastaan.

Ja joskus käsittämätöntä paloa toteuttaa omia juttujaan…

Jaan tähän loppuun yhden rakkaimmista lapsuusmuistoistani, joka havainnollistaa minusta hyvin sitä asennetta elämään mitä toisinaan tarvitaan itsensä toteuttamiseen. Tämä on myös niitä muistoja, joista tulen aina isän muistamaan.

Olin ehkä noin kymmenen vuoden ikäinen, kun tulin uimasta kavereiden kanssa ja katselin kukkulan päälle ja näin jotain hyvin eriskummallista lähestyvän. Isäni oli rakentanut Gladiaattorivaunun nähtyään Ben-Hur elokuvan. Tämä vaunu oli rakennettu kolmesta eri polkupyörän rungosta ja sitä ohjasi kolme ajokoiraa ja isäni oli saanut äidiltä salassa rakentamansa kauneuden ensi kertaa koeajoon. Luonnollisesti kesäpäivänä isä ohjasi vaunuaan ilman paitaa, mutta stetsoni kuitenkin päässä.

En voi koskaan olla hymyilemättä, kun mietin sitä oivalluksen hetkeä mikä on syntynyt historiallisesta elokuvasta, sitä salaisen projektin tuomaa jännitystä tai puhumattakaan siitä hetkestä, kun isä lopulta on saanut luomuksensa tulille. Se taisi olla yhden kesän huumaa, jonka aikana laitteen läsnäolo tontillamme kiellettiin, mutta pysyvyydestä ei koskaan olekaan luomisessa kysymys. Luovuus on elämän ominaisuus toisin kuin pysyvyys. Elämä paljastaa luovuutensa eri tavoin meidän kaikkien kautta, mutta meidän täytyy viljellä sitä tilaa ja rauhaa, jota mieleemme tarvitaan, jotta se voi todella kukoistaa. Joskus se johtaa taloudelliseen menestykseen ja joskus ei. Aina se johtaa kuitenkin merkityksellisempään ja täydempään elämään.

Kiinnostuitko?

Keskustellaan yrityksesi kasvuhaasteista, ja katsotaan voimmeko auttaa teitä niissä. Ota yhteyttä – se on ensiaskel matkalla kasvuun!

Soita, lähetä sähköpostia, tai jätä viesti lomakkeella

Puolen tunnin puhelinkeskustelu on parasta sisältöä mitä voimme tarjota

olli@growthhacking.fi
+358 40 820 4880

Jätä viesti, niin soitan sinulle takaisin!